Mediator

26 oktober 2018
 Categorie├źn: Familie- en scheidingsadvocaten, Blog

Delen

Mediator  

Wanneer twee partijen er niet meer samen uitkomen schakel je de hulp in van een Mediator, zoals Mantel & Overtoom Notarissen. Een mediator is iemand die onafhankelijk het verhaal van beide partijen aanhoort en een assessment van de situatie. Mediation is dus in te zetten bij verschillende conflicten.

Scheiding

Een veelvoorkomend conflict waarbij een mediator ingezet wordt, is een scheiding. Het komt wel eens voor dat bij een scheiding de twee partijen er samen niet meer uit komen. Hier komen vaak emoties en andere factoren bij kijken. Ook zijn de partners natuurlijk niet onafhankelijk, maar strijden zij voor zichzelf. Ook wordt mediation toegepast om een vechtscheiding te voorkomen en de scheiding zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen. Ook is mediation vaak een fijner alternatief in plaats van naar de rechter te gaan waar een besluit wordt gedwongen. De mediator gaat met beide partijen onderhandelen om op deze manier zo eerlijk mogelijk de scheiding te laten geschieden.

Arbeidsconflict

Mediation wordt ook vaak gebruikt bij arbeidsconflicten. Wanneer jij en je baas het niet eens kunnen worden over bepaalde zaken of wanneer jij als werkgever een conflict hebt met een werknemer zal een mediator als onpartijdige partij deelnemen aan het gesprek. De mediator zal niet de oplossing gaan bedenken of eisen opleggen. De afspraken maken jij en de andere partij zelf. De mediator helpt alleen met het, zo eerlijk mogelijk, laten verlopen van het gesprek en de eventuele afspraken die gemaakt worden.

Het traject

In de meeste gevallen gaat een mediator gelijk met beide partijen in gesprek of laat hij of zij eerst beide partijen apart hun verhaal doen. Ook gaat de mediator vaak een overeenkomst aan met beide partijen om er voor te zorgen dat beide partijen akkoord gaan met de voorwaarden van het traject. Vervolgens gaat de mediator met beide partijen het gesprek aan om te luisteren naar hun perspectief. De mediator probeert van het gehele verhaal een concrete eis of afspraak te maken. In de volgende fase gaat de mediator beide partijen aansporen om oplossingen te bedenken. In dit gesprek zal de mediator vooral aanwezig zijn als gespreksleider om ervoor te zorgen dat de partijen niet oude koeien uit de sloot gaan halen, maar zich juist focussen op een oplossing. Bij dit laatste gesprek wordt nogmaals een overeenkomst gemaakt. In deze overeenkomst staan de afspraken die beide partijen ondergaan naar aanleiding van de mediation.

Mocht je dus een conflict hebben en wil je er voor zorgen dat dit conflict niet uit de hand loopt, maar juist gezamenlijk opgelost wordt? Dan kom je dus bij een mediator terecht. Mediators zijn overal te vinden zodat er dus altijd een mediator is die bij jou past!