Wat doet een echtscheidingsadvocaat?

18 juli 2017
 Categorieën: Juridische dienstverlening, Blog

Delen

Bij een echtscheiding hebt u altijd een advocaat nodig, want alleen een advocaat kan een verzoekschrift tot echtscheiding bij de rechtbank indienen. Vaak blijft de rol van een echtscheidingsadvocaat hierbij. Als u en uw bijna ex-partner er echter niet in slagen om duidelijke afspraken met elkaar te maken, zal de rol van de advocaat bij een echtscheiding groter zijn. 


De rol van een echtscheidingsadvocaat

Het is in uw voordeel om al in een vroeg stadium van de echtscheiding een advocaat in te schakelen, ook als u geen problemen voorziet bij het maken van afspraken met uw bijna ex-partner. Een echtscheidingsadvocaat kan u vertellen welke stappen u precies moet ondernemen en waar u allemaal rekening mee moet houden om de echtscheiding zo soepel mogelijk te laten verlopen. U kunt er voor kiezen om een gezamenlijke advocaat in de arm te nemen. Voordeel hiervan is dat de scheiding sneller is geregeld, het u beide minder geld kost en u niet tegenover elkaar komt te staan. Een echtscheidingsadvocaat helpt u om duidelijke afspraken te maken over de verdeling van bezittingen en schulden en de betaling van alimentatie. Als u kinderen hebt, moet u ook een ouderschapsplan opstellen. De echtscheidingsadvocaat zal het verzoekschrift tot echtscheiding, inclusief alle gemaakte afspraken, vervolgens naar de rechtbank sturen. Het uitspreken van de echtscheiding door de rechter is dan slechts een formaliteit.  Overigens kunt u ook een beroep doen op een echtscheidingsmediator om afspraken met elkaar te maken. Toch hebt u ook dan een advocaat nodig die het verzoek tot echtscheiding bij de rechter indient. Vaak heeft de echtscheidingsmediator verschillende echtscheidingsadvocaten in zijn of haar netwerk die dat voor u kunnen doen.  Als u en uw bijna ex-partner er niet samen uitkomen, moet u allebei een eigen advocaat zoeken. De advocaten zullen dan namens u tot overeenstemming proberen te komen. Als dat niet lukt, moet de rechter uitspraak doen. De echtscheidingsadvocaat behartigt dan tijdens de rechtszaak uw belangen. Ook is een eigen advocaat aan te bevelen in het geval van een complexe financiële situatie, zoals het bezit van een eigen bedrijf of een groot vermogen binnen het huwelijk.  Een echtscheiding is officieel op het moment dat de uitspraak van de rechter is opgenomen in de registers van de burgerlijke stand.


Tips voor het vinden van een goede echtscheidingsadvocaat

Bij het kiezen van een echtscheidingsadvocaat, moet u er allereerst op letten dat deze is gespecialiseerd in familierecht. Kijkt u ook hoe lang de advocaat al werkzaam is, hoeveel zaken hij/zij per jaar behandelt en bij welke verenigingen hij of zij is aangesloten. Een goede advocaat is in ieder geval lid van de Nederlandse Orde van Advocaten. Kijk voor een gedegen echtscheidingsadvocaat gespecialiseerd in familierecht en echtscheidingsmediation bij TRC Advocaten te Valkenswaard.